Σελίδες

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Η λίμνη της Ορόκλινης

Παρουσίαση - slideshow

Trombe wall

A Trombe wall is a sun-facing wall built from material that can act as a thermal mass (such as stone, metal, concrete, adobe or water tanks), combined with an air space, insulated glazing and vents to form a large solar thermal collector.

Edward Morse patented the design in 1881 (US Patent 246626), but it wasn't until 1964 that the design was popularized by the engineer Felix Trombe and architect Jacques Michel following the construction of a passive solar house using the principle in Odeillo, France.


άνυδρα ουρητήρια για άντρες.

άνυδρα ουρητήρια για άντρες.

Γιατί άνυδρα ουρητήρια;

Επειδή απλά επιτυγχάνεται εξοικονόμηση νερού 100% και παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας.

Το 25-30% του παραγόμενου νερού χρησιμοποιείται στα αποχωρητήρια. Αν αναλογιστούμε ότι ένας άνδρας ημερησίως χρησιμοποιεί την τουαλέτα το ολιγότερο 3 φορές την ημέρα για να ουρήσει τότε αυτομάτως καταναλώνεται νερό από ένα καζανάκι 5 λίτρα κάθε φορά. Άρα 3 φορές χ 5 λίτρα = 15 λίτρα την ημέρα για κάθε άντρα. Στον χρόνο ισοδυναμεί με 5.475 λίτρα πόσιμου νερού για κάθε άντρα το οποίο μπορεί να εξοικονοιμηθεί με την χρησιμοποίηση των άνυδρων ουρητηρίων. Αν μιλάμε για περίπου 200.000 άνδρες στην Κύπρο που μπορούν και είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ουρητήρια τότε συνεπάγεται εξοικονόμηση νερού της τάξης του ενός εκατομμυρίου ενενήντα πέντε χιλιάδων τόνων νερού ετησίως. (5.475λίτρα τον χρόνο για κάθε άντρα επί 200.000 άντρες = 1.095.000.000 λίτρα= 1.095.000 τόνους νερού)

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν πως τα άνυδρα ουρητήρια έστω και αν φαίνεται παράξενο είναι πιο υγιεινά από τα υφιστάμενα που χρησιμοποιούν νερό. Το 96% των ούρων είναι νερό και δεν χρειάζεται επιπλέον νερό για να μεταφέρει το νερό (ούρα) στην αποχέτευση.

Με τα άνυδρα ουρητήρια επιτυγχάνεται και εξοικονόμηση ενέργειας αφού δεν υπάρχει καθόλου νερό για να μεταφερθεί στην αποχέτευση και έπειτα σε βιολογικό σταθμό για επεξεργασία. Δεν υπάρχει επίσης λόγος για χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών ματιών που να ρυθμίζουν τη ροή του νερού.

Εφαρμογή τέτοιων ουρητηρίων μπορεί να γίνει σε όλους του χώρους όπως σε δημόσια και κυβερνητικά κτίρια, σχολεία, στρατόπεδα, γήπεδα, κοινόχριστους χώρους, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, φυλακές, κλινικές, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κολλέγια, ακόμα και στις ιδιόκτητες οικίες.

Στην Αμερική και ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια η χρήση τέτοιων ουρητηρίων ενθαρρύνεται και επιδοτείται 100% με δωρεάν εφαρμογή.

Η χρήση των άνυδρων ουρητηρίων πιστεύουμε είναι ένα από τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και να ενθαρρυνθούν για να εξυπηρετήσει τον άμεσο στόχο της εξοικονόμησης νερού.

ουρητήρια στο HILTON PARK HOTEL με τα εξής αποτελέσματα:

· Μέχρι σήμερα 23 Ιουνίου 2008 δεν έχει χρησιμοποιηθεί σταγόνα νερού σε κανένα ουρητήριο

· Από την ημέρα εκείνη δεν έγινε παραμικρή χρήση ενέργειας (ακύρωση του ηλεκτρονικού ματιού)

Ένα άλλο παράδειγμα με αριθμούς.

Στο Nissi Beach Hotel στην Αγία Νάπα όπως και σε πολλά άλλα ξενοδοχεία όσο αφορά τα ουρητήρια λειτουργούσε ως εξής:

Στα 3 ουρητήρια μέσα στο ξενοδοχείο υπήρχε ένα καζανάκι το οποίο ήταν ρυθμισμένο κάθε 10 λεπτά να γεμίζει και να απελευθερώνει το νερό (6 λίτρα περίπου) αυτόματα στα 3 ουρητήρια ανεξαρτήτως αν έχουν χρησιμοποιηθεί ή όχι.

Κατανάλωση νερού : απελευθέρωση 6 λίτρων νερού κάθε 10 λεπτά άρα = 60 λίτρα την ώρα Χ 24 ώρες Χ 365 μέρες ισούται με 525.600 (πεντακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες εξακόσια λίτρα νερού).

Στο ξενοδοχείο υπήρχαν ακόμα δύο τέτοια σημεία που λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο. Άρα λοιπόν στο σύνολο τριών σημείων έγινε εξοικονόμηση νερού 3 Χ 525.600 = 1.576.800 (Ένα εκατομύριο πεντακόσιες εβδομήντα έξι χιλιάδες οκτακόσια λίτρα νερού)

Δηλαδή με την χρησιμοποίηση 7 άνυδρων ουρητηρίων σε ένα ξενοδοχείο έγινε αυτή η εξοικονόμηση παράλληλα με εξοικονόμηση ενέργειας.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και πολλά άλλα ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο χωριό Σαλαμιού

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο χωριό Σαλαμιού 26/08/2008

Ένα μεγαλεπήβολο έργο δημιουργείται στο χωριό Σαλαμιού της Πάφου με δαπάνη 735 χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για πρόγραμμα ανάπλασης του παλαιού δημοτικού σχολείου του χωριού, το οποίο θα αποτελέσει Περιφερειακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Τα έγγραφα για την παραχώρηση των χρημάτων και την εκτέλεση του έργου υπέγραψαν σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Ανδρέας Μολέσκης και ο πρόεδρος της κοινότητας Σαλαμιούς κ. Κωστάκης Αυγουστής.

Η κοινοτική Αρχή της Σαλαμιούς είχε υποβάλει συγκεκριμένα σχέδια στο Γραφείο Προγραμματισμού τα οποία, αφού εξετάστηκαν, εγκρίθηκαν και παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης.

Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στις 735 χιλιάδες ευρώ και θα καλυφθεί από τον Νορβηγικό Χρηματοδοτικό Μηχανισμό με 625 χιλιάδες ευρώ και την Κυπριακή Κυβέρνηση με 22 χιλιάδες ευρώ. Ποσό 88 χιλιάδων ευρώ θα καλυφθεί από την κοινότητα Σαλαμιούς. Η βοήθεια της Νορβηγίας προσφέρεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προσφορές για την ανάληψη της εκτέλεσης του έργου θα προκηρυχθούν αμέσως και σε διάστημα δύο, το αργότερο, μηνών θα κατακυρωθούν για να αρχίσουν οι εργασίες ώστε το όλο έργο να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Η Σαλαμιού είναι σήμερα χωριό των 300 περίπου κατοίκων, ενώ κατά την απογραφή του 1960 οι κάτοικοί του έφθαναν τους χίλιους. Το χωριό περιβάλλεται από δάσος και αμπελώνες και είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της κοιλάδας μεταξύ των ποταμών Διαρίζος και Ξεροπόταμος.

Το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού, που βρίσκεται σε μια κοινοτικής ιδιοκτησίας έκταση πέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, είναι παραδοσιακό κτίσμα της δεκαετίας του 1930. Έπαυσε να λειτουργεί ως σχολείο πριν από είκοσι περίπου χρόνια, λόγω της δραστικής μείωσης του πληθυσμού. Οι λιγοστοί μαθητές του χωριού φοιτούν στο σχολείο της Χολέτριας. Η ανάπλαση του παλαιού δημοτικού σχολείου και η μετατροπή του σε περιφερειακό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αναμένεται να δώσει νέα άνθηση στην κοινότητα, αλλά και στη γύρω περιοχή.

Η Σαλαμιού έχει ήδη επιλεγεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ως μια από τις έξι κοινότητες που θα αποτελέσουν το δίκτυο εκπαιδευτικών κέντρων για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Με την ανάπλαση του σχολικού κτηρίου και την ενίσχυσή του με τον αναγκαίο εξοπλισμό η κοινότητα θα είναι σε θέση να προσφέρει την υποδομή για την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών και εκπαιδευτικών, με βάση πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται να επισκέπτονται τη Σαλαμιού και την γύρω περιοχή 6,500 χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Αμίαντος - Θανάτοι

Στην Κύπρο πεθαίνουν 4 με 5 άτομα με Μεσοθηλίωμα κάθε χρόνο.

Στην Βρετανία το θέμα το χειρίζεται ο Health and Safety Executive ο οποίος βάζει πολύ μεγάλες χρηματικές ποινές.
  • A builder and roofer has been ordered to do 180 hours of community service after being found guilty of dumping asbestos sheeting in someone else's skip, posing a health and safety risk to children at a local school.
  • LCH Contracts, which was recently fined £70,000 for exposing employees to asbestos is to appeal part of the penalty, it has been reported.Managing director of the company, Lee Hipgrave, told the Echo he ploughed nearly £100,000 of his own money into defending the company and claims it did everything to prevent the workforce being at risk from inhalation.
  • Two firms have been fined a total of £18,000 after asbestos was found during filming of BBC series Fame Academy.Producers Endemol and property manager Foilhope admitted breaching safety regulations by exposing asbestos while filming at the show's London base. Government safety inspector Emma Brown said site workers were "needlessly exposed" to asbestos in 2002 and 2003. But no Fame Academy participants were believed to have been exposed to the potentially fatal substance.
  • £2000 fine for storing sacks of asbestos waste
  • Η έρευνα στο Ιντερνετ

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με τα απόβλητα

Στην αναθεωρημένη οδηγία συνεκτιμώνται πολλές από τις τροποποιήσεις που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συνοπτικώς, η οδηγία:

- Ορίζει νέους στόχους ανακύκλωσης προς επίτευξη εκ μέρους των κρατών μελών μέχρι το 2020, συμπεριλαμβανομένων ποσοστού ανακύκλωσης 50% για τα οικιακά και παρόμοια απόβλητα και 70% για τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων.
- Ενισχύει τις διατάξεις σχετικά με την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων μέσω της επιβολής, στα κράτη μέλη, υποχρεώσεως να αναπτύξουν εθνικά προγράμματα πρόληψης αποβλήτων και δέσμευσης, εκ μέρους της Επιτροπής, να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόληψη και να ορίσει στόχους πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων.
- Καθιερώνει μια σαφή, «ιεράρχηση» επιλογών διαχείρισης αποβλήτων σε πέντε επίπεδα, σύμφωνα με την οποία η πρόληψη αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή, ακολουθούμενη από την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, άλλες μορφές ανάκτησης και την ασφαλή διάθεση ως λύση έσχατης ανάγκης.
- Διευκρινίζει αρκετούς σημαντικούς όρους, όπως την ανακύκλωση, την ανάκτηση και τα ίδια τα απόβλητα. Ειδικότερα, κάνει διαχωρισμό μεταξύ αποβλήτων και παραπροϊόντων και ορίζει πότε τα απόβλητα έχουν ανακτηθεί αρκετά – μέσω ανακύκλωσης ή άλλης επεξεργασίας – ώστε να παύουν να θεωρούνται απόβλητα.

Η νέα οδηγία θα απλουστεύσει επίσης την κοινοτική νομοθεσία περί αποβλήτων, αντικαθιστώντας τρεις υφιστάμενες οδηγίες: τη σημερινή οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα , την οδηγία για τα επικίνδυνα απόβλητα και την οδηγία για τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια .

Environment: Commission welcomes EP vote on revision of waste directive

HTML: EN FR DE ES IT EL
PDF: EN FR DE ES IT EL
DOC: EN FR DE ES IT EL

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Τι πρέπει να προσέξει ένας νέος αγοραστής

  • Έχει το κτίριο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης;
  • Έχει το σπίτι διπλά τζάμια;
  • Έχει το σπίτι καλή μόνωση ώστε να μην χάνετε ενέργεια από τις εξωτερικές του επιφάνειες (Τοίχους, παράθυρα, οροφές, δάπεδα);
  • Έχει το σπίτι πρόνοιες για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα;
  • Έχει το σπίτι πρόνοιες για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Φωτοβολταικα, ανεμογεννήτρια, κ.α.);
  • Έχει το σπίτι πρόνοιες για εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας(Εναλλάκτες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια, κ.α.);
  • Έχει το σπίτι τον κατάλληλο προσανατολισμό; Τα νότια ανοίγματα δέχονται την περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία το χειμώνα και με το κατάλληλο οριζόντιο σκιάστρο, ελάχιστη το καλοκαίρι. Τα βόρεια ανοίγματα βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα φωτισμού στο χώρο γιατί δέχονται μόνο διάχυτο και όχι άμεσο φως, συνιστώνται για το καλοκαίρι αλλά πρέπει να είναι περιορισμένης επιφάνειας γιατί παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες και ελάχιστα κέρδη τον χειμώνα. Ανατολικά και δυτικά ανοίγματα έχουν την χειρότερη συμπεριφορά όλο τον χρόνο γι’ αυτό συνιστώνται μόνο όπου είναι απαραίτητα για λόγους φωτισμού ή θέας. Ιδιαίτερα τα δυτικά ανοίγματα είναι πολύ δυσμενή το καλοκαίρι, καθώς δέχονται άμεσα ήλιο μετά το μεσημέρι. Γενικά στα ανατολικά και δυτικά ανοίγματα πρέπει να προβλέπεται σκίαση κατά προτίμηση εξωτερική και κατακόρυφου τύπου.
  • Είναι το κτίριο σωστά διαρρυθμισμένο ώστε οι χώροι που απαιτούν περισσότερη θέρμανση να δέχονται την περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία;
  • Υπάρχει πρόνοια για απομάκρυνση της θερμότητας που το καλοκαίρι συσσώρευε μέσα στο κτίριο με φυσικό τρόπο προς το εξωτερικό περιβάλλον με συστήματα και τεχνικές παθητικού δροσισμού, όπως ο φυσικός αερισμός τις νυχτερινές ώρες;
  • Γινόταν κανονικά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα συντήρηση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης και των κλιματιστικών; Με τον τρόπο αυτό βελτιώνετε η απόδοση του συστήματος και προλαμβάνονται προβλήματα ή βλάβες.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Μόνιμα Απαγορευμένη Περιοχή Κυνηγίου Δάσους Πάφου

Μόνιμα Απαγορευμένη Περιοχή Κυνηγίου Δάσους Πάφου

Η /ο ****** έχοντας υπόψη τις προθέσεις και σχεδιασμούς του Ταμείου Θήρας του Υπουργείου Εσωτερικών για προώθηση απόφασης η οποία θα ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς της μόνιμα απαγορευμένης περιοχής κυνηγίου σε προσωρινά απαγορευμένη περιοχή, σε σημαντικές εκτάσεις του κρατικού Δάσους Πάφου, εκφράζει έντονα τη διαφωνία στην οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος.

Η άποψη αυτή της **** βασίζεται στα πιο κάτω:

1) Το κρατικό Δάσος Πάφου βρίσκεται κάτω από το καθεστώς της μόνιμα απαγορευμένης περιοχής κυνηγίου εδώ και εβδομήντα χρόνια (από το 1938). Ο μοναδικός λόγος που κηρύχθηκε σε απαγορευμένη περιοχή ήταν η προστασία του αγρινού από το παράνομο κυνήγι, αφού το αγρινό ήταν μεν και τότε προστατευόμενο είδος αλλά κινδύνευε με αφανισμό από τη λαθροθηρία. Και όλα αυτά με 1-2 κυνηγετικά όπλα σε κάθε χωριό και μια Κύπρο με πληθυσμό το 1/6 από ότι σήμερα. Το καθεστώς αυτό που επέβαλαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες, συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει με άριστα αποτελέσματα στην προστασία και ανάπτυξη της πανίδας του τόπου μας και ειδικότερα του αγρινού, το οποίο από μερικές δεκάδες που ήταν το 1938, σήμερα να απαριθμεί στα 3000 περίπου άτομα. Η οποιαδήποτε αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς σίγουρα θα επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες στους πληθυσμούς του αγρινού, που να σημειωθεί ότι η περίοδος κύησης του συμπίπτει με την περίοδο κυνηγίου. Ακόμη και μόνο η καταδίωξη των θηλυκών αγρινών από τους κυνηγετικούς σκύλους-ιχνηλάτες είναι αρκετή να προκαλέσει απώλειες στην αναπαραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την προτιθέμενη αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς, θα επιτραπεί το κυνήγι στο 30% της έκτασης του κρατικού Δάσους Πάφου και μάλιστα σε περιοχές όπου διαβιεί το 70% του πληθυσμού του αγρινού, κάτι που οι ίδιες οι μελέτες του Ταμείου Θήρας επιβεβαιώνουν.

2) Η μόνιμα απαγορευμένη περιοχή του Δάσους Πάφου αποτελεί τον συμπαγέστερο βιότοπο της Κύπρου και το σημαντικότερο γενετικό απόθεμα για τα θηραματικά είδη αλλά και για όλους τους δασόβιους οργανισμούς του τόπου μας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διαφυλαχτεί σαν κόρη οφθαλμού και όχι να θυσιαστεί με πρόσκαιρα και βραχυπρόθεσμα συμφέροντα. Πρόσθετα, το υφιστάμενο καθεστώς συμβάλλει σημαντικά στον φυσικό εμπλουτισμό των περιοχών που γειτνιάζουν με το δάσος (Edge effect) με θηρεύσιμα είδη (φάσες, τρυγόνια, λαγοί, πέρδικες, κ.λ.π). Αποτελεί δηλαδή τον κεντρικό προστατευόμενο πυρήνα από τον οποίο όλες οι γύρω περιοχές εμπλουτίζονται με φυσικό τρόπο με θηρεύσιμα είδη. Άλλωστε, αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που επιζητείται επίμονα η άδεια κυνηγίου στις περιοχές αυτές, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη ότι η σημαντική αυτή λειτουργία του δάσους στη φυσική αναπλήρωση και εμπλουτισμό του θηράματος θα χαθεί μετά από δυο – τρία χρόνια άσκησης κυνηγίου και οι κυνηγοί θα βρεθούν και πάλιν χωρίς θήραμα. Τρανταχτό παράδειγμα της πρακτικής αυτής που εφαρμόζει το Ταμείο Θήρας αποτελούν οι προσωρινά απαγορευμένες περιοχές στις οποίες μετά το άνοιγμα τους, το θήραμα αποδεκατίζεται στις πρώτες 2-3 κυνηγετικές εξορμήσεις. Η επαναφορά του θηράματος στις περιοχές αυτές είναι δύσκολη και στις περισσότερες περιπτώσεις η προσπάθεια γίνεται με τεχνητή εισαγωγή θηράματος από φάρμες εκτροφής με αμφίβολα αποτελέσματα και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα γενετικά αποθέματα και τη γενετική ποικιλομορφία των θηρεύσιμων ειδών.

3) Για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για τροποποίηση του καθεστώτος φαίνεται να μην έχουν ληφθεί υπόψη σημαντικές αποφάσεις, διατάγματα και νόμοι που διέπουν το κρατικό Δάσος Πάφου όπως:

§ Ολόκληρη η έκταση του κρατικού Δάσους Πάφου, χαρακτηρίζεται διεθνώς ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά (Importand Bird Area) και συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο Φύση 2000. Με Διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών το Δάσος Πάφου έχει κηρυχθεί ως Ειδική Ζώνη Προστασίας για τα πουλία (SPA) με βάση τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας (Ν152 (1)2003) που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ). Να σημειωθεί ότι η τεκμηρίωση και κατά συνέπεια η κήρυξη της περιοχής ως SPA έγινε με γνώμονα την προστασία του σπιζαετού (Hieraaetus fasciatus) που αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας. Στη συγκεκριμένη ζώνη, που επιδιώκεται να επιτραπεί το κυνήγι με την αλλαγή του καθεστώτος, βρίσκεται τουλάχιστον το 70% των φωλιών των σπιζαετών που αναπαράγονται στο Δάσος Πάφου. Επιπρόσθετα, το Δάσος Πάφου φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία και αρκετών άλλων ειδών του Παραρτήματος Ι και αποτελεί μοναδικό μόνιμο καταφύγιο στην Κύπρο όπου τα πουλιά προστατεύονται και αναπαράγονται ανενόχλητα.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν γίνει μάρτυρες τραυματισμών και δολοφονιών αρπακτικών πουλιών σε περιοχές όπου ασκείται κυνήγι και σίγουρα κανένας δεν θα ήθελε το ίδιο φαινόμενο να παρουσιαστεί και στο Δάσος Πάφου.

§ Με βάση την Οδηγία των Οικοτόπων, σημαντικές εκτάσεις του Δάσους Πάφου έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Φύση 2000, με σκοπό την προστασία και διατήρηση του αγρινού, σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας καθώς και οικοτόπων. Επίσης, εκτάσεις του Δάσους Πάφου έχουν κηρυχθεί σε Περιοχές Προστασίας της Χλωρίδας και Πανίδας με βάση τη Δασική Νομοθεσία.

§ Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 6 της Οδηγίας των Οικοτόπων, αλλά και του άρθρου 16 του περί Διαχείρισης και Προστασίας της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου, θα πρέπει να αποφεύγεται η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων καθώς και οι ενοχλήσεις που αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στα είδη για τα οποία οι ζώνες έχουν ορισθεί (π.χ αγρινό). Επιπρόσθετα κάθε σχέδιο, μη άμεσα συνδεόμενο με τη διαχείριση και το οποίο ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα αντικείμενα προστασίας της Οδηγίας, θα πρέπει να υπόκειται σε Μελέτη Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΕΕΠ) ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δημόσια γνώμη.

Πιστεύουμε ότι πριν τη λήψη απόφασης για οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος, θα πρέπει να προηγηθεί ΜΕΕΠ και παράλληλα να ακουστεί και η γνώμη/απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι απόψεις του Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε ένα τόσο σημαντικό θέμα θα πρέπει σίγουρα να ακουστούν.

Από τη μέχρι σήμερα πληροφόρηση της ****, καμία δημόσια συζήτηση δεν έχει γίνει και κανένας κοινωνικός διάλογος δεν έχει αναπτυχθεί και αυτό αφήνει ερωτηματικά, δηλαδή ότι ίσως μέσα από την προσπάθεια αυτή να επιχειρείται η εξυπηρέτηση συγκεκριμένης ομάδας πολιτών και όχι του συνόλου των πολιτών. Πρόσθετα, από πληροφορίες της **** φαίνεται ότι ακόμη και η γνώμη λειτουργών του Ταμείου Θήρας δεν έχει ακουστεί.

§ Στο παρόν στάδιο, βρίσκεται σε εξέλιξη η ετοιμασία ολοκληρωμένου Διαχειριστικού Σχεδίου για το Δάσος Πάφου το οποίο πρόσθετα από άλλα μέτρα διαχείρισης, σίγουρα θα περιλαμβάνει και μέτρα που θα ρυθμίζουν και την προστασία του αγρινού, των πουλιών ή ακόμα και την πιθανή άσκηση κυνηγίου. Πιστεύουμε ότι στην ετοιμασία του εν λόγω Σχεδίου θα ζητηθεί και η εμπλοκή όλων των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε οι αποφάσεις να εκπροσωπούν ολόκληρη την κοινωνία, όπως άλλωστε το επιβάλλει και η σύγχρονη ευρωπαϊκή πρακτική για αντιμετώπιση προβλημάτων και αποφάσεων.

§ Με βάση τον τροποιητικό Νόμο 131(Ι) 2006 του 153(Ι) 2003 (άρθρο 13(1)(γ)), η Επιστημονική Επιτροπή θα πρέπει να γνωμοδοτήσει προς τον Υπουργό Γεωργίας αφού το κυνήγι αναμένεται να επιφέρει όχληση με αρνητικές επιπτώσεις στο αγρινό.

§ Σύμφωνα με το άρθρο 4(3) του περί Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου 152(1) 2003, στα κρατικά δάση που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Φύση 2000, αρμοδιότητα διαχείρισης της άγριας πανίδας (αγρινό, θηράματα και λοιπά πτηνά), έχει το Ταμείο Θήρας σε συνεργασία και διαβούλευση με το Τμήμα Δασών. Συνεπώς χωρίς τη συγκατάθεση του Τμήματος Δασών δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς της μόνιμα απαγορευμένης περιοχής του Δάσους Πάφου.

4) Η αλλαγή του καθεστώτος της μόνιμα απαγορευμένης περιοχής κυνηγίου σε προσωρινά απαγορευμένη θα επιφέρει σοβαρή αύξηση του κινδύνου έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας που θα αναπτυχθεί στο δάσος. Το Δάσος Πάφου αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δάση της Μεσογείου και χαρακτηρίζεται από τη φυσικότητα του, την πυκνή αλλά και συνάμα εύφλεκτη βιομάζα του, τη χαμηλή προσβασιμότητα του και το έντονο ορεογραφικό ανάγλυφο. Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται και στο νησί μας, αυξάνουν τον κίνδυνο έκρηξης και επέκτασης των δασικών πυρκαγιών. Στην περίπτωση έστω και μίας πυρκαγιάς, η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια και ίσως μη αναστρέψιμη. Αναλογιστείτε τις εκτάσεις και τις αρνητικές επιπτώσεις (κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές) που είχαν οι πυρκαγιές των Λευκάρων και της Ορεινής Λάρνακας (Βάβλα-Ορά-Βαβατσινιά) όπου η βλάστηση και η τοπογραφία, ως παράμετροι έκρηξης και επέκτασης πυρκαγιάς, δεν ήταν τόσο ευνοϊκές σε σχέση με αυτές που χαρακτηρίζουν το Δάσος Πάφου.

Μια επίσκεψη στις περιοχές που προτείνονται για αλλαγή του καθεστώτος θα έπειθε τον καθένα μας για τον σοβαρό κίνδυνο καταστροφής από πυρκαγιές που θα αντιμετωπίζει το Δάσος Πάφου κάθε φορά που θα αρχίζει η κυνηγετική περίοδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών προκλήθηκε από κυνηγετικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα χιλιάδες εκτάρια άγριας βλάστησης και δάσους να καταστραφούν. Στατιστικά στοιχεία σίγουρα θα υπάρχουν στα αρχεία του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

5) Στις παρυφές του δάσους παρατηρείται αυξημένη λαθροθηρία, ακόμα και του αγρινού, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα πλήρους πάταξης της παράνομης αυτής δραστηριότητας όσες προσπάθειες και αν καταβληθούν. Μάλιστα τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται στις παρυφές του δάσους κατά τις ημερομηνίες που επιτρέπεται το κυνήγι. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις παρυφές του δάσους, όπου προτείνεται και η αλλαγή του καθεστώτος κυνηγίου, διαβιεί το 70% του πληθυσμού των αγρινών, αναλογιστείτε τι θα συμβεί στην περίπτωση που υιοθετηθεί το καθεστώς της προσωρινά απαγορευμένης περιοχής κυνηγίου. Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι δυνατόν να ελεγχθούν αποτελεσματικά όλες οι περιοχές, αλλά αντιθέτως η λαθροθηρία θα ενθαρρυνθεί με ολέθριες συνέπειες στους πληθυσμούς του αγρινού.

6) Οι κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Κύπρο και κατ’ επέκταση τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση της ετήσιας βροχόπτωσης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των αλλαγών αυτών στην Κύπρο.

Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στο θήραμα και στην πανίδα γενικότερα, αφού οι περισσότερες φυσικές πηγές νερού έχουν στερέψει, η τροφή έχει μειωθεί σημαντικά και κίνδυνος εξαφάνισης πληθυσμών από καταστροφικές πυρκαγιές έχει αυξηθεί. Όλα αυτά καθιστούν τους πληθυσμούς των άγριων πτηνών και θηλαστικών ευάλωτους και είναι για το λόγο αυτό που πρέπει όλα τα μέτρα διαχείρισης να στοχεύουν στην προστασία και στην προσαρμογή στις συγκεκριμένες κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν στο νησί μας.

Κατά την άποψη μας, θα πρέπει το Ταμείο θήρας μαζί με τους ενδιαφερόμενους φορείς και οργανώσεις να ασχοληθεί προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στην ετοιμασία ενός στρατηγικού σχεδίου που να στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες για αναπροσαρμογή των διαχειριστικών μέτρων που να διασφαλίζουν την προστασία και ανάπτυξη της πανίδας με βάση τα νέα δεδομένα και όχι προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή την αύξηση των περιοχών κυνηγίου για να φονευθούν περισσότερα θηράματα.

Καταληκτικά, ****** διαφωνεί κάθετα στην οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος της Μόνιμα Απαγορευμένης Περιοχής Δάσους Πάφου για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Παράλληλα εισηγείται την ενσωμάτωση όλων των απαιτούμενων ρυθμιστικών αλλαγών για την πανίδα του Δάσους Πάφου στο Ολοκληρωμένο Διαχειριστικό Σχέδιο του Δάσους Πάφου που σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, η ετοιμασία του αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα από το Τμήμα Δασών. Αναμένουμε στο εν λόγω Διαχειριστικό Σχέδιο να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θέσεις που αναπτύχθηκαν πιο πάνω και παράλληλα όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αλλά και οι διάφοροι κοινωνικοί εταίροι ( π.χ. Ταμείο Θήρας, Κοινότητες, Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Παγκύπρια Ένωση Δασολόγων, Σύνδεσμος Αποφοίτων Δασικού Κολλεγίου, Ενώσεις Κυνηγών, κ.λ.π) να προσκληθούν και να εκφράσουν τη γνώμη και τις απόψεις τους ή να συνδράμουν στην ετοιμασία του Σχεδίου ανάλογα με την αρμοδιότητα τους.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Εταιρεία - Πράσινες Στέγες

Συνάντηση στις 1/08/2008
Μιχάλης Ευσταθιάδης / Vitruvius Ltd

Πράσινες Στέγες

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ

Μεθοδολογία κατασκευής Πράσινων ταρατσών:

1. Καθαριότητα του χώρου όπου πρόκειται να γίνει η φυτοκάλυψη.
2. Κάλυψη της στέγης με αδιάβροχη μεμβράνη (περίπου €45/τ.μ.)
3. Τοποθέτηση μονωτικού υποστρώματος (περίπου €25/τ.μ.)
4. Προσθήκη μίγματος από φυλλόχωμα (περίπου €3-5/τ.μ.)
5. Σπορά μίγματος από ποικιλία σπόρων ανθόφυτων ή χλοοτάπητα (περίπου €5/τ.μ.)
6. Πότισμα και περιποίηση του κήπου (μπορεί να προσαρμοστεί και υπόγειο σύστημα αυτόματης άρδευσης).

Προσοχή: Το κτίριο πρέπει να προσφέρεται για τέτοιου είδους εργασίες.

Η ιδέα για τη δημιουργία πράσινων στεγών δεν γεννήθηκε τώρα αλλά προϋπήρχε από τα αρχαιότερα χρόνια με το πιο τρανταχτό παράδειγμα, αυτό των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας, το οποίο αποτελεί και ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Η Γερμανία, η Ελβετία και η Αυστρία είναι από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την ιδέα της δημιουργίας των πράσινων στεγών.

Πλεονεκτήματα Πράσινων Στεγών:


- Θερμομόνωση. Δροσερότερο το εσωτερικό των κτιρίων (ιδιαίτερα των ρετιρέ) κατά το καλοκαίρι ( Έχει υπολογιστεί ότι η θερμοκρασία σε μια φυτεμένη στέγη είναι κατά 10 έως 15 °C δροσερότερη από μια τσιμεντένια στέγη) και θερμότερο κατά το χειμώνα. Αποτέλεσμα η εξοικονόμηση ενέργειας.

- Όταν βρέχει, η φυτεμένη στέγη συγκρατεί μέρος της βροχής, με αποτέλεσμα τη μικρότερη επιβάρυνση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και τον περιορισμό των πλημμυρών στους δρόμους, με την επιβράδυνση της εκροής των νερών στους αποχετευτικούς αγωγούς.

- Πετυχαίνεται καλύτερη ηχομόνωση του κτιρίου.

- Η βλάστηση στην στέγη απορροφά ένα μέρος των αιωρούμενων σωματιδίων και της σκόνης που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα.


- Η κάλυψη των στεγών με βλάστηση, επιστρέφει στη Φύση ένα μέρος των επιφανειών που αφάνισε το κτίσιμο.

- Με την ύπαρξη της βλάστησης στην στέγη, δημιουργείται ένας μικρός βιότοπος για την πτηνοπανίδα.

- Οι κάτοικοι της πολυκατοικίας αποκτούν με τον τρόπο αυτό ένα μικρό χώρο αναψυχής, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως για ξεκούραση, διαφυγή προς τη φύση στον ίδιο χώρο όπου ζεις, και χώρος όπου τα παιδιά της πολυκατοικίας έχουν κάπου να παίξουν με ασφάλεια.



 Άρθρο από την ιστοσελίδα www.greenroofs.gr
«Οι Ιάπωνες δημοσιεύουν με αξιοσημείωτη συχνότητα τις καινούργιες εφευρέσεις τους, οι οποίες είναι είτε ανακαλύψεις που έρχονται να διευκολύνουν την καθημερινή μας ζωή, μέσω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, είτε σημαντικές εξελίξεις σχετικές με το περιβάλλον, την ιατρική, τις κατασκευές κ.α. Πρόσφατα μία ομάδα που ονομάζεται Suntory, ειδικευμένη στην παραγωγή ποτών, παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης υλικών με πολύ μικρότερο βάρος, για φυτεμένες οροφές.
Το Τόκιο είναι μία μεγαλούπολη, γνωστή για το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και την έλλειψη πρασίνου σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση τσιμέντου και συστημάτων κλιματισμού. Η ομάδα Suntory παρουσιάζει ένα νέο εναλλακτικό είδος πλήρωσης για «πράσινες οροφές» το οποίο ζυγίζει λιγότερο από το μισό μιας φυσικής επικάλυψης με χώμα. Το νέο εναλλακτικό δώμα που ονομάζεται «Pafcal» συντίθεται από ουρεθάνη και επιτρέπει την φύτευση, μιας και 450 γραμμάρια του συνθετικού αυτού υλικού απορροφούν ποσότητα νερού ίδια με αυτή που απορροφάται από ένα κιλό χώματος. Οι Γιαπωνέζοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα του βάρους γιατί το συνηθισμένο φυτεμένο δώμα επιβαρύνει κατά πολύ το βάρος της κατασκευής, γεγονός που δυσαρεστεί τους μηχανικούς λόγω της συχνότητας των σεισμών στην περιοχή.
Το «Pafcal» μπορεί να τοποθετηθεί στις οροφές των κτηρίων, να φυτευτεί και να μειώσει την θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων μέχρι και 10 βαθμούς. Στις μεγάλες πόλεις αυτό ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστικό μιας και ο κόσμος αγοράζει όλο και περισσότερες εγκαταστάσεις κλιματισμού για να μπορέσει να αντέξει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ακόμα περισσότερο. Σε ορισμένες χώρες του κόσμου, οι φυτεμένες οροφές άλλοτε ενισχύονται με μεγάλα ποσοστά επιδοτήσεων, όπως, για παράδειγμα, στην Κύπρο με ένα 30% του συνολικού κόστους και άλλες φορές, νέες νομοθεσίες τις καθιστούν υποχρεωτικές κατά την ανέγερση ορισμένων κτηρίων, όπως συμβαίνει και στην Ιαπωνία.»
Έφη Ράπτη

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ


Η καθαριότητα είναι κάτι που μας απασχολεί όλους μας. Αυτό όμως που θα έπρεπε να μας απασχολεί στην ουσία, είναι τα μέσα που χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα του χώρου μας. Η αγορά έχει κατακλυστεί με ένα σωρό προϊόντα γενικού και ειδικού καθαρισμού και η σύγχρονη κοινωνία του καταναλωτισμού όπου ζούμε μας επιβάλλει να έχουμε στο σπίτι μας όσο πιο πολλά καθαριστικά γίνεται και διαφόρων ιδιοτήτων. Αυτό που δεν κατάλαβαν οι περισσότεροι όμως, είναι ότι όλα αυτά είναι ένα διαφημιστικό κόλπο και εκτός του ότι τα πλείστα καθαριστικά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, επιπρόσθετα είναι επιβλαβή για το περιβάλλον αλλά και για την ίδια την υγεία μας.

Ευτυχώς που τον τελευταίο καιρό κάποιοι το κατάλαβαν αυτό και άρχισαν να προωθούν στην αγορά οικολογικά καθαριστικά, τα οποία είναι αβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό και φιλικά προς το περιβάλλον. Σε αντίθεση, η χρήση των χημικών καθαριστικών κρύβει πολλούς κινδύνους και συνέπειες. Καταρχήν, τα χημικά καθαριστικά ήδη προκαλούν ρύπανση κατά την παραγωγή τους και πολλά αθώα ζωάκια έχουν χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωα για την παρασκευή και την παρατήρηση των ιδιοτήτων τους. Κατά δεύτερο, μετά την χρήση τους, επιστρέφουν στο περιβάλλον ως οικιακά απόβλητα μολύνοντας το ακόμη περισσότερο, αφού διεισδύουν στο οικοσύστημα μέσα από το έδαφος, τους υδάτινους πόρους με αποτέλεσμα να αφανίζονται πολλοί μικροοργανισμοί αλλά και ζώα και πουλιά. Και για όσους δεν δείχνουν κατανόηση στο περιβάλλον και την πανίδα, ας προσέξουν τουλάχιστον την δική τους υγεία καθώς και των παιδιών τους αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας όπως αλλεργίες, διάφορες μορφές καρκίνου, αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις επήλθε ακόμη και θάνατος, ιδιαίτερα από την αλόγιστη χρήση τους και την πρόσμιξη διαφόρων τέτοιων προϊόντων.

Ιατρικα Απόβλητα

N.215(I)/2002 gia ti diaxeirisi ton stereon kai epikindinon apovliton - Parartima I
N.215(I)/2002 Parartima III-Arthro 2 "Katigories i genikoi typoi epikindynon apovliton pou katatassonde analoga me to eidos tous i ti drastiriotita apo tin opoia paragonde" -
Meros A-1.Anatomika merh, 2.Farmakeftika proionda ktl.
Parartima VII-Arthro 11 "Egkatastaseis gia tis opoies efarmozete olokliromenos elegxos kai prolipsi tis rypansis" , Paragrafos 2:Iatrika apovlita

ΚΠΔ 159-2003 "Endypo symplirosis metaforas epikindynon apovliton''