Σελίδες

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

100 εκ. το χρόνο για τους ρύπους που θα παράγει η ΑΗΚ

Από τον ΠΟΛΙΤΗ:
Πληρώνουμε την απραξία-

Εξασφαλίζει πλειοψηφία στις Βρυξέλλες το πράσινο πακέτο για τις κλιματικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι τα 20 εκ. που θα πληρώνουμε από φέτος για τους ρύπους της ΑΗΚ θα γίνουν σταδιακά 100 εκ. ετησίως

Ο κακός προγραμματισμός και οι παλινωδίες για την εισαγωγή φυσικού αερίου ήδη στοίχισαν ακριβά στον καταναλωτή και την κυπριακή οικονομία. Μέχρι τη μέρα που επιτέλους θα είναι δυνατή η χρήση του αερίου στην παραγωγή ηλεκτρισμού το κόστος θα ανέλθει ίσως σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Αν όμως το πάθημα από την έλλειψη μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής και οργάνωσης δεν μας γίνει αμέσως μάθημα, κινδυνεύουμε να υποστούμε πολύ πιο οδυνηρές οικονομικές συνέπειες τα επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί πλησιάζει η μέρα που η ΕΕ θα ενσωματώσει στη νομοθεσία της ένα τεράστιας σημασίας πακέτο ρυθμίσεων για τη συγκράτηση των κλιματικών αλλαγών, το οποίο συνεπάγεται τεράστιο κόστος για όσες χώρες είναι πλήρως εξαρτημένες σε ορυκτά καύσιμα και δη πετρέλαιο. Και η Κύπρος δυστυχώς παραμένει πλήρως πετρελαιοεξαρτώμενη και αργεί η μέρα που η εξάρτηση αυτή θα περιοριστεί.

Φέσι 100 εκ. ετησίως
Στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αρμόδιοι λειτουργοί από τα Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου προειδοποίησαν ότι με βάση το νομοθετικό πακέτο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση η ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετο κόστος 100 εκ. ευρώ περίπου το χρόνο, ως αντιστάθμισμα ("πρόστιμο") στην παραγωγή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Ήδη από φέτος μέχρι και το 2012 το κόστος για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει την ΑΗΚ και τους καταναλωτές κατά 20 εκ. ευρώ το χρόνο. Από το 2013 το κόστος αυτό σταδιακά θα πενταπλασιαστεί, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως, και το κόστος του ηλεκτρισμού θα αυξηθεί περίπου κατά 20%, χωρίς να υπλογίζονται άλλοι παράγοντες που δυνατό να προκαλέσουν αυξήσεις (π.χ. αύξηση των διατιμήσεων, κάτι που ζητά για χρόνια η ΑΗΚ ή αύξηση της τιμής του πετρελαίου).

Πολύ μεγαλύτερο
Το κόστος όμως θα είναι πολλαπλάσιο για την οικονομία, αφού ακριβότερος ηλεκτρισμός σημαίνει και ακριβότερη παραγωγή και προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών. Θα εκτοξευτούν τα κόστα κάθε νοικοκυριού αλλά επιπλέον θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των κυπριακών προϊόντων και θα καταστεί ασύμφορη η χώρα σε όσους αξιοποιούν τις υπηρεσίες που προσφέρει σε διάφορους τομείς και δη τον τουριστικό.

Έλλειψη αντίδοτου
Από τη συζήτηση μάλιστα προέκυψε πως το κράτος δεν είναι σε θέση να καταθέσει πολιτικές αποτροπής των δυσχερών αυτών εξελίξεων, πλην της εισαγωγής φυσικού αερίου το 2014 ή 2015 στην καλύτερη περίπτωση. Όπως ανέφερε ο λειτουργός της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Θεόδουλος Μεσημέρης, η χρήση του φυσικού αερίου παράγει λιγότερους από τους μισούς ρύπους διοξειδίου του άνθρακα που παράγει το πετρέλαιο (0,8 τόνους ρύπων το πετρέλαιο για κάθε κιλοβατώρα έναντιο 0,35 τόνους την κιλοβατώρα το φυσικό αέριο). Τόσο ο κ. Μεσημέρης όσο και η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων επισήμαναν την ανάγκη προγράμματος στοχευμένης εξοικονόμησης ενέργειας, ωστόσο η επιλογή αυτή δεν φαίνεται ικανή να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα.



Αιφνιδιάστηκαν οι Βουλευτές
Οι πλείστοι εκ των Βουλευτών φάνηκε να αιφνιδιάζονται από τα όσα προειδοποίησαν οι λειτουργοί, καθώς ήταν η πρώτη φορά που επίσημα πληροφορούνταν τις δραστικές αλλαγές που επιφέρει η Ε.Ε. στον ενεργειακό τομέα. Επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Νίκο Κλεάνθους, η ανάγκη να κληθούν στην Επιτροπή οι αρμόδιοι Υπουργοί, για να εξηγήσουν ποια πολιτική θα προωθηθεί για μετριασμό του οικονομικού κόστους από το πράσινο πακέτο. Ο Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε πως ακόμα δεν έχουμε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Ε.Ε., δεν συζητούμε στην πολιτική τους διάσταση τα θέματα αυτά και όταν αποφασίζουμε να διεκδικήσουμε εξαιρέσεις, είναι αργά. Αμφισβήτησε δε την αποτελεσματικότητα του συντονιστικού ρόλου του Γραφείου Προγραμματισμού στα θέματα Ε.Ε.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ
Κωδικός άρθρου: 825399
ΠΟΛΙΤΗΣ - 08/10/2008, Σελίδα: 19

Δεν υπάρχουν σχόλια: