Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Βουλευτής Οι σημειώσεις μου σε θέματα που προγραμματίζω και ερευνώ. Οι απόψεις σας πάντα ευπρόσδεκτες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντοτε στην ιστοσελίδα μου Theopemptou.com
Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009
Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009
Μας καταγγέλνουν για την Ενεργειακή Απόδοση
IP/09/182
Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2009
20 κράτη μέλη εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται προς την κοινοτική νομοθεσία για την προαγωγή της αποτελεσματικής αξιοποίησης της ενέργειας
Σήμερα, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη σε είκοσι κράτη μέλη τα οποία δεν κοινοποίησαν εγκαίρως τη μεταφορά της οδηγίας για τις ενεργειακές υπηρεσίες[1]. Η οδηγία αποσκοπεί στην ενίσχυση και τη βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας κατά την τελική χρήση παρέχοντας πλαίσιο για κίνητρα και υπηρεσίες ενέργειας.
Παρά την επίσημη προειδοποιητική επιστολή που τους απεστάλη τον Ιούλιο του 2008, τα εν λόγω κράτη μέλη δεν έχουν ενημερώσει εισέτι την Επιτροπή για την πλήρη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία. Ως εκ τούτου η Επιτροπή προχώρησε στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας για την αντιμετώπιση παραβάσεων κατά του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η οδηγία διαμορφώνει πλαίσιο εντός του οποίου έκαστο των κρατών μελών δύναται να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό κλίμα και την απαραίτητη υποδομή για την αποτελεσματική αξιοποίηση της ενέργειας σε ολόκληρη την οικονομία. Η οδηγία ισχύει για τα κτίρια, τις μεταφορές, τη γεωργία και τους βιομηχανικούς τομείς. Δημιουργεί επίσης τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την προαγωγή της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών καθώς και για τη λήψη άλλων μέτρων υπέρ της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης της ενέργειας λαμβανομένου υπόψη του ρόλου που διαδραματίζουν οι φορείς διανομής ενέργειας, της χρηματοδότησης των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, του παραδειγματικού ρόλου που καλείται να διαδραματίσει ο δημόσιος τομέας και της σημασίας της διαθεσιμότητας των αντιστοίχων πληροφοριών.
Η δέσμευση των κρατών μελών υπέρ της αποτελεσματικής αξιοποίησης της ενέργειας σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να επιβεβαιωθεί με την ανάληψη νομοθετικής δράσης σε εθνικό επίπεδο.
[1] Οδηγία 2006/32/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2005 για την ενεργειακή απόδοση και την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες και για την κατάργηση της οδηγίας 93/76/EΟΚ του Συμβουλίου.
Ατμοσφαιρική ρύπανση: η Επιτροπή κινεί δικαστική διαδικασία εναντίων μας
IP/09/174
Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2009
Ατμοσφαιρική ρύπανση: η Επιτροπή κινεί δικαστική διαδικασία κατά δέκα κρατών μελών για τα αιωρούμενα σωματίδια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώθηκε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά δέκα κρατών μελών, επειδή δεν τηρούν το πρότυπο ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια, που είναι γνωστά ως PM10 ή ΑΣ10. Τα σωματίδια αυτά, με κύριες πηγές εκπομπών τη βιομηχανία, την οδική κυκλοφορία και την οικιακή θέρμανση, μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα και πρόωρο θάνατο. Η Επιτροπή προβαίνει στην ενέργεια αυτή μετά την έναρξη ισχύος της νέας οδηγίας της ΕΕ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, πέρυσι τον Ιούνιο, η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να ζητούν, υπό όρους και για συγκεκριμένα τμήματα της επικράτειάς τους, περιορισμένη παράταση χρόνου για την τήρηση του προτύπου που ισχύει για τα PM10 από το 2005.
Ο Σταύρος Δήμας, Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε τα εξής: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και η τήρηση των προτύπων πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Η νέα οδηγία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη επιτρέπει παρατάσεις των προθεσμιών συμμόρφωσης, εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά οι παρατάσεις αυτές δεν επιτρέπεται να καθυστερούν την εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση των εκπομπών. Είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας η πλήρης τήρηση των προτύπων στις περιπτώσεις όπου δεν έχουν εφαρμογή οι παρατάσεις χρόνου. Ως εκ τούτου η ευελιξία που παρέχεται στα κράτη μέλη θα συμπληρωθεί με αυστηρά μέτρα επιβολής από την πλευρά της Επιτροπής.
Πρώτη προειδοποιητική επιστολή
Η Επιτροπή, αφού προηγουμένως ζήτησε από τα κράτη μέλη, πέρυσι τον Ιούνιο, να της υποβάλουν πληροφορίες (βλ. δελτίο Τύπου IP/08/1112), απέστειλε πρώτη προειδοποιητική επιστολή σε δέκα κράτη μέλη, τα οποία δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με τις οριακές τιμές που ισχύουν για τα PM10 από την 1η Ιανουαρίου 2005. Πρόκειται για τα εξής κράτη μέλη: Κύπρος, Εσθονία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπερβάσεις τις οποίες αφορούν οι εν λόγω επιστολές πλήττουν 83 εκατομ. ανθρώπους σε 132 διαφορετικές ζώνες ποιότητας του αέρα.
Τα ανωτέρω κράτη μέλη δεν έχουν υποβάλει αίτημα παράτασης χρόνου για την τήρηση των προτύπων σε όλες τις ζώνες ποιότητας του αέρα που υπερβαίνουν τις οριακές τιμές για τα PM10. Η νέα οδηγία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα[1] (βλ. MEMO07/571 και IP/08/570), που άρχισε να ισχύει στις 11 Ιουνίου 2008, επιτρέπει στα κράτη μέλη να ζητούν, υπό όρους, περιορισμένη παράταση χρόνου για την τήρηση του προτύπου για τα PM10. Η παράταση αυτή ισχύει μόνο στις ζώνες ποιότητας του αέρα για τις οποίες αποδεικνύεται ότι, μολονότι καταβλήθηκε προσπάθεια να επιτευχθούν οι οριακές τιμές το 2005, η συμμόρφωση ήταν αδύνατη λόγω ειδικών εξωτερικών περιστάσεων. Τα κράτη μέλη οφείλουν επίσης να αποδεικνύουν ότι θα έχουν συμμορφωθεί μέχρι τη λήξη της νέας προθεσμίας, καταρτίζοντας για κάθε ζώνη εθνικό σχέδιο για την ποιότητα του αέρα.
Μέχρι σήμερα, έχουν υποβάλει αίτημα παράτασης χρόνου για όλες τις ζώνες ένδεκα κράτη μέλη. Η Επιτροπή εξετάζει τώρα αν τα αιτήματα αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις παράτασης και θα αποφασίσει εντός εννέα μηνών από την παραλαβή των σχετικών κοινοποιήσεων αν θα προβάλει αντιρρήσεις. Τέσσερα κράτη μέλη – Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία – δεν υπέβαλαν αιτήματα για όλες τις ζώνες ποιότητας του αέρα όπου σημειώθηκε υπέρβαση των οριακών τιμών.
Άλλα κράτη μέλη πληροφόρησαν την Επιτροπή ότι καταρτίζουν σχέδια ποιότητας του αέρα για τις ζώνες όπου δεν τηρούνται τα πρότυπα και ότι σκοπεύουν να ζητήσουν παράταση χρόνου τους επόμενους μήνες.
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία ανέφεραν για πρώτη φορά υπερβάσεις το 2008. Υπενθυμίστηκε στις χώρες αυτές η υποχρέωση τήρησης των προτύπων και τους ζητήθηκε να υποβάλουν, πριν από τις 31 Μαρτίου 2009, κοινοποίηση σχετικά με παράταση χρόνου για τις οικείες ζώνες υπέρβασης.
Οι παραβάσεις ή κοινοποιήσεις δεν αφορούν τέσσερα κράτη μέλη: η Φινλανδία και η Λιθουανία απέδειξαν ότι οι υπερβάσεις οφείλονται στη διασκόρπιση άμμου σε δρόμους το χειμώνα – την οποία επιτρέπει ρητά η οδηγία – ενώ η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο είναι τα μόνα κράτη μέλη που δεν ανέφεραν υπερβάσεις.
Πρότυπα για τα PM10
Το πρότυπο για τα PM10 αποτελείται από δύο οριακές τιμές:
- συγκέντρωση 50 μικρογραμμαρίων (µg)/m3, μετρούμενη στη διάρκεια ενός 24ώρου, της οποίας δεν επιτρέπεται υπέρβαση περισσότερες από 35 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος,
- συγκέντρωση 40 µg/m3, μετρούμενη στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους, της οποία δεν επιτρέπεται καμία υπέρβαση.
Δικαστική διαδικασία
Το άρθρο 226 της Συνθήκης εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να κινεί δικαστική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Όταν η Επιτροπή θεωρεί ότι στοιχειοθετείται παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, που δικαιολογεί την κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει, απευθύνει "επίσημη προειδοποιητική επιστολή" (πρώτη γραπτή προειδοποίηση) στο συγκεκριμένο κράτος μέλος, με την οποία το καλεί να της υποβάλει τις παρατηρήσεις του εντός ορισμένης προθεσμίας, συνήθως δίμηνης.
Με βάση την απάντηση, ή ελλείψει απαντήσεως, του κράτους μέλους, η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει να του αποστείλει "αιτιολογημένη γνώμη" (δεύτερη και τελική γραπτή προειδοποίηση). Σε αυτήν αναπτύσσονται ρητά και κατηγορηματικά οι λόγοι για τους οποίους η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει υπάρξει εν προκειμένω παράβαση του κοινοτικού δικαίου και καλείται το κράτος μέλος να συμμορφωθεί εντός ορισμένης προθεσμίας, κατά κανόνα δίμηνης.
Εάν το κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί με την αιτιολογημένη γνώμη, η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι υπήρξε παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης, το κράτος μέλος που ευθύνεται για την παράβαση καλείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί προς τις εν λόγω διατάξεις.
Το άρθρο 228 της Συνθήκης εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να λαμβάνει μέτρα κατά κράτους μέλους που δεν συμμορφώνεται με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το ίδιο άρθρο εξουσιοδοτεί επίσης την Επιτροπή να ζητεί από το Δικαστήριο την επιβολή χρηματικής ποινής στο ενεχόμενο κράτος μέλος.
Τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία για τις παραβάσεις γενικότερα είναι διαθέσιμα στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:
http://ec.europa.eu/environment/legal/implementation_en.htm
Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:
http://curia.eu.int/en/content/juris/index.htm
Περισσότερες πληροφορίες:
Κατάλογος ζωνών όπου σημειώθηκαν υπερβάσεις ανά κράτος μέλος
http://ec.europa.eu/environment/air/quality/legislation/exceedances.htm
Δικτυακός τόπος για τις παρατάσεις χρόνου
http://ec.europa.eu/environment/air/quality/legislation/time_extensions.htm
[1] Οδηγία 2008/50/EΚ
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009
Η 11η ώρα με το Leonardo DiCaprio - A must see!
Σημ: Πατάτε το CC για να δειτε τους υπότιτλους στα Αγγλικά. Καλύτερο όταν ειναι ολη οθόνη ....
Narrated by Leonardo DiCaprio, this captivating documentary explores the perilous state of our planet, and the means by which we can change our course. Contributing to this crucial film are noted politicians, scientists and other ambassadors for the importance of a universal ecological consciousness. The 11th Hour is directed by Nadia Connors and Leila Conners Peterson and features narration from Academy Award® Nominee Leonardo DiCaprio (The Departed, Blood Diamond). The environmentally friendly DVD packaging is produced with 100% certified renewable resources. A portion of the profits will be donated to Global Green
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009
Περίληψη για τους πολίτες Δέσμη μέτρων της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος και την ενέργεια
• Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες αυτόν τον αιώνα αν δεν μειώσουμε άμεσα και δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
• Η ΕΕ έχει ανάγκη από ασφαλέστερες πηγές ενέργειας που θα περιορίσουν την εξάρτησή της από εισαγωγές πετρελαίου και αερίου
Τι κάνει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος;
Η πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια προβλέπει για το 2020 τους ακόλουθους φιλόδοξους στόχους:
• μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 (κατά 30% εάν και άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεσμευτούν για ανάλογες μειώσεις)
• αύξηση του ποσοστού χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, βιομάζα, κ.λπ.) σε 20% της συνολικής ενεργειακής παραγωγής (από 8,5% περίπου που είναι σήμερα)
• περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 20% των προβλεπόμενων για το 2020 επιπέδων με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
Τι ακριβώς θα αλλάξει;
Η δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια που ενέκρινε η ΕΕ τον Δεκέμβριο 2008 στοχεύει στην υλοποίηση αυτών των στόχων. Συγκεκριμένα:
• Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες πρέπει έως το 2020 να μειώσουν τις εκπομπές τους στο 21% του επιπέδου του 2005. Πώς; Με τη χορήγηση μειωμένων δικαιωμάτων εκπομπών στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ (το οποίο καλύπτει το 40% περίπου των συνολικών εκπομπών της ΕΕ).
• Οι τομείς που δεν καλύπτονται από το ΣΕΔΕ, όπως οι μεταφορές (εξαιρουμένων των αεροπορικών μεταφορών που θα ενταχθούν στο ΣΕΔΕ το 2012), ο γεωργικός τομέας, τα απόβλητα και τα νοικοκυριά, πρέπει έως το 2020 να μειώσουν τις εκπομπές τους στο 10% του επιπέδου του 2005. Πώς; Με τη θέσπιση δεσμευτικών εθνικών στόχων (μεγαλύτερες μειώσεις για τις πλουσιότερες χώρες και περιορισμένες αυξήσεις για τις φτωχότερες).
• Έως το 2020 το 20% της συνολικής ενέργειας στην ΕΕ θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Πώς;
Με τη θέσπιση δεσμευτικών εθνικών στόχων (από 10% για τη Μάλτα έως 49% για τη Σουηδία). Το 10% τουλάχιστον των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές σε κάθε χώρα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (βιοκαύσιμα, υδρογόνο, «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, κλπ.). Τα βιοκαύσιμα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια αειφορίας.
• Προαγωγή της ασφαλούς χρήσης των τεχνολογιών δέσμευσης και γεωλογικής αποθήκευσης του άνθρακα (CCS), οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξαλείψουν το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στη βιομηχανία.
Ποια είναι τα οφέλη των προτεινόμενων μέτρων;
• ουσιαστική συμβολή στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής
• παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο, διευκολύνοντας έτσι τη επίτευξη νέας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα
• μεγαλύτερη ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού
• μείωση των δαπανών για την εισαγωγή πετρελαίου και αερίου κατά 50 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2020
• δημιουργία 1 εκατομμυρίου περίπου θέσεων εργασίας στον ευρωπαϊκό κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2020 (έναντι 300.000 σήμερα)
• ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη χάρη στις σημαντικές καινοτομίες του ενεργειακού της τομέα
• περισσότερες θέσεις εργασίας σε κλάδους που σχετίζονται με το περιβάλλον
• λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα ουσιαστικά οφέλη για την υγεία των πολιτών και μείωση των δαπανών για μέτρα ελέγχου.
Γιατί είναι αναγκαία η δράση σε επίπεδο ΕΕ;
• Κάθε χώρα έχει την ευθύνη για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό των εκπομπών· όμως η ανάληψη κοινής δράσης σε επίπεδο ΕΕ ή σε διεθνές επίπεδο είναι περισσότερο αποτελεσματική.
• Η κοινή δράση: - μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των λαμβανομένων μέτρων - δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να είναι λιγότερο δαπανηρά και να μην διαταράσσουν τις συναλλαγές στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.
• Ενεργώντας από κοινού, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να συμβάλουν πολύ περισσότερο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής απ' όσο θα μπορούσαν το καθένα χωριστά.
Πότε θα αρχίσει να ισχύει η δέσμη μέτρων;
Το αργότερο έως το 2011.
Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών θα αλλάξει την 1η Ιανουαρίου 2013.
__________________________________________________________