Σελίδες

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών με δόσεις

Ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών με δόσεις 
Το κόστος των εργασιών θα καλύπτεται σε βάθος χρόνου
μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ
Tης Xρυσας Λιαγγου
Τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους θα έχουν περίπου 1.000 πελάτες της ΔΕΗ, χωρίς να καταβάλουν οι ίδιοι τις δαπάνες των σχετικών εργασιών, αφού το κόστος θα αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου μέσω του λογαριασμού ρεύματος.
Αυτό προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. Αρθούρος Ζερβός και ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Ματθαίος Σανταμούρης, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη. Η ΔΕΗ και το ΚΑΠΕ αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνεργασίας αποσκοπώντας στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης (με την εξοικονόμηση ενέργειας) και στην ανάπτυξη παροχής ενεργειακών υπηρεσιών στον οικιακό τομέα με την ανάπτυξη παροχής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.
Το έργο προβλέπει πιλοτική εφαρμογή σε περίπου 1.000 κατοικίες σε πέντε δήμους της Αττικής και συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη, τον Αγιο Δημήτριο, την Καισαριανή, το Περιστέρι και το Παλαιό Φάληρο. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία που θα ανακουφίσει τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς θα περιορίσει στο ελάχιστο την αρχική δαπάνη που απαιτείται για την ενεργειακή βελτίωση των κατοικιών.
Παράλληλα, η στροφή προς τεχνολογίες με καλύτερη ενεργειακή απόδοση θα ενισχύσει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα δημιουργήσει ένα καινούργιο εμπορικό πεδίο και μια νέα αγορά για τον κτιριακό τομέα, τις εταιρείες παραγωγής προϊόντων και συστημάτων, καθώς και τους εγκαταστάτες και τους εφαρμοστές.
Hδη για το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 47 επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών, αρκετές εκ των οποίων προέρχονται από το εξωτερικό και μεταφέρουν τεχνογνωσία και κεφάλαια στην όλη διαδικασία. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί για τα κτίρια του δημόσιου τομέα.
Ρυθμός επέκτασης ΑΠΕΣε χαμηλούς ρυθμούς κυμαίνεται η νέα εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ μέσα στο 2011, όπως προκύπτει και από τα νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΔΕΣΜΗΕ για τον μήνα Μάρτιο. Τον πρώτο ρόλο έχουν τα αιολικά, ενώ η ισχύς από φωτοβολταϊκά ανήλθε σε 208,35 μεγαβάτ, έναντι 188,94 μεγαβάτ του Φεβρουαρίου. Στις υπόλοιπες ΑΠΕ οι προσθήκες υπήρξαν μηδενικές.
Γενικότερα, μόλις 107 MW έχουν προστεθεί φέτος στην ισχύ των ΑΠΕ, γεγονός έκδηλο της καθυστέρησης που παρατηρείται. Από τα 107 αυτά μεγαβάτ, τα 61 μεγαβάτ αντιστοιχούν σε αιολικά πάρκα και τα υπόλοιπα σε φωτοβολταϊκά, ενώ δεν προστέθηκε νέα ισχύς σε μικρά υδροηλεκτρικά και βιομάζα, όπου η κατάσταση είναι μάλλον απογοητευτική, αφού παραμένουν στάσιμα από πέρυσι. Στη γεωγραφική κατανομή των ΑΠΕ, στα αιολικά το προβάδισμα έχουν η Εύβοια και η Πελοπόννησος, στα φωτοβολταϊκά η Πελοπόννησος και η κεντρική Μακεδονία, στα μικρά υδροηλεκτρικά η κεντρική Μακεδονία, όπως και στις μονάδες ΣΥΘΗΑ, ενώ στη βιομάζα πρωταγωνίστρια είναι η Αττική.
Ως κύριοι λόγοι για τα προβλήματα στα νέα έργα ΑΠΕ προβάλλονται ο «Καλλικράτης» και οι περιπλοκές που δημιούργησε, η νομοθεσία σε ό,τι έχει να κάνει με τις προστατευμένες εκτάσεις και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και οι τοπικές αντιδράσεις.
Tην υστέρηση που εμφανίζει η Eλλάδα στην παραγωγή από AΠE καταδεικνύουν και τα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με αυτά, μόλις το 6,1% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ελλάδα καλυπτόταν το 2009 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ αντίθετα η εξάρτηση από το πετρέλαιο παραμένει σε υψηλά επίπεδα (55%). Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο η χώρα μας πληρώνει πάνω από 4% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 11-12 δισ. ευρώ για την προμήθεια πετρελαιοειδών από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: