Σελίδες

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με τα απόβλητα

Στην αναθεωρημένη οδηγία συνεκτιμώνται πολλές από τις τροποποιήσεις που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συνοπτικώς, η οδηγία:

- Ορίζει νέους στόχους ανακύκλωσης προς επίτευξη εκ μέρους των κρατών μελών μέχρι το 2020, συμπεριλαμβανομένων ποσοστού ανακύκλωσης 50% για τα οικιακά και παρόμοια απόβλητα και 70% για τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων.
- Ενισχύει τις διατάξεις σχετικά με την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων μέσω της επιβολής, στα κράτη μέλη, υποχρεώσεως να αναπτύξουν εθνικά προγράμματα πρόληψης αποβλήτων και δέσμευσης, εκ μέρους της Επιτροπής, να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόληψη και να ορίσει στόχους πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων.
- Καθιερώνει μια σαφή, «ιεράρχηση» επιλογών διαχείρισης αποβλήτων σε πέντε επίπεδα, σύμφωνα με την οποία η πρόληψη αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή, ακολουθούμενη από την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, άλλες μορφές ανάκτησης και την ασφαλή διάθεση ως λύση έσχατης ανάγκης.
- Διευκρινίζει αρκετούς σημαντικούς όρους, όπως την ανακύκλωση, την ανάκτηση και τα ίδια τα απόβλητα. Ειδικότερα, κάνει διαχωρισμό μεταξύ αποβλήτων και παραπροϊόντων και ορίζει πότε τα απόβλητα έχουν ανακτηθεί αρκετά – μέσω ανακύκλωσης ή άλλης επεξεργασίας – ώστε να παύουν να θεωρούνται απόβλητα.

Η νέα οδηγία θα απλουστεύσει επίσης την κοινοτική νομοθεσία περί αποβλήτων, αντικαθιστώντας τρεις υφιστάμενες οδηγίες: τη σημερινή οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα , την οδηγία για τα επικίνδυνα απόβλητα και την οδηγία για τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια .

Environment: Commission welcomes EP vote on revision of waste directive

HTML: EN FR DE ES IT EL
PDF: EN FR DE ES IT EL
DOC: EN FR DE ES IT EL

Δεν υπάρχουν σχόλια: