Σελίδες

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο χωριό Σαλαμιού

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο χωριό Σαλαμιού 26/08/2008

Ένα μεγαλεπήβολο έργο δημιουργείται στο χωριό Σαλαμιού της Πάφου με δαπάνη 735 χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για πρόγραμμα ανάπλασης του παλαιού δημοτικού σχολείου του χωριού, το οποίο θα αποτελέσει Περιφερειακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Τα έγγραφα για την παραχώρηση των χρημάτων και την εκτέλεση του έργου υπέγραψαν σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Ανδρέας Μολέσκης και ο πρόεδρος της κοινότητας Σαλαμιούς κ. Κωστάκης Αυγουστής.

Η κοινοτική Αρχή της Σαλαμιούς είχε υποβάλει συγκεκριμένα σχέδια στο Γραφείο Προγραμματισμού τα οποία, αφού εξετάστηκαν, εγκρίθηκαν και παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης.

Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στις 735 χιλιάδες ευρώ και θα καλυφθεί από τον Νορβηγικό Χρηματοδοτικό Μηχανισμό με 625 χιλιάδες ευρώ και την Κυπριακή Κυβέρνηση με 22 χιλιάδες ευρώ. Ποσό 88 χιλιάδων ευρώ θα καλυφθεί από την κοινότητα Σαλαμιούς. Η βοήθεια της Νορβηγίας προσφέρεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προσφορές για την ανάληψη της εκτέλεσης του έργου θα προκηρυχθούν αμέσως και σε διάστημα δύο, το αργότερο, μηνών θα κατακυρωθούν για να αρχίσουν οι εργασίες ώστε το όλο έργο να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Η Σαλαμιού είναι σήμερα χωριό των 300 περίπου κατοίκων, ενώ κατά την απογραφή του 1960 οι κάτοικοί του έφθαναν τους χίλιους. Το χωριό περιβάλλεται από δάσος και αμπελώνες και είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της κοιλάδας μεταξύ των ποταμών Διαρίζος και Ξεροπόταμος.

Το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού, που βρίσκεται σε μια κοινοτικής ιδιοκτησίας έκταση πέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, είναι παραδοσιακό κτίσμα της δεκαετίας του 1930. Έπαυσε να λειτουργεί ως σχολείο πριν από είκοσι περίπου χρόνια, λόγω της δραστικής μείωσης του πληθυσμού. Οι λιγοστοί μαθητές του χωριού φοιτούν στο σχολείο της Χολέτριας. Η ανάπλαση του παλαιού δημοτικού σχολείου και η μετατροπή του σε περιφερειακό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αναμένεται να δώσει νέα άνθηση στην κοινότητα, αλλά και στη γύρω περιοχή.

Η Σαλαμιού έχει ήδη επιλεγεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ως μια από τις έξι κοινότητες που θα αποτελέσουν το δίκτυο εκπαιδευτικών κέντρων για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Με την ανάπλαση του σχολικού κτηρίου και την ενίσχυσή του με τον αναγκαίο εξοπλισμό η κοινότητα θα είναι σε θέση να προσφέρει την υποδομή για την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών και εκπαιδευτικών, με βάση πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται να επισκέπτονται τη Σαλαμιού και την γύρω περιοχή 6,500 χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί.

1 σχόλιο:

koutso είπε...

Είμαι περίεργος να δω τα σχέδια ή και το ίδιο το κτίριο για να δω πόσο καλά έχει σχεδιαστεί ώστε να διατηρεί τις περιβαντολογικές ισορροπίες ,κατά πόσο χρησιμοποιεί έξυπνες μεθόδους χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κλπ κλπ κλπ.